Medju nama

21 Avg, 2017

Nekonkretno kao more

Generalna — Autor nensi888 @ 17:27
Evo me opet na kopnu. I poželeh da pišem. Muka je samo golema, što nemam ništa konkretno. U toj sam muci prelistavala hrpu citata ovde i shvatila da je možda sve isuviše konkretno. Sve same kapljice mudrosti, destilovane iz mora Bog zna kojih dela. Tako se zapitah: ne fali li nam malo poezije, malo morskih talasa što te zapljusnu i vodom i muljem. Sve su te raznobojne mudrolije što samu srž izvuku na površinu fini priručnik za neki lepši život, ali imaju li dušu? I može li duša tako da se sažme u par redaka?
Neko je jednom rekao za moje pesme da su prljave, da jezik nije "pročišćen". Kad smo se to tako oglušili o prljavštinu, pa sve od nje okrećemo glavu dok nam ulice smrde?
Gledala sam danima u more, slano, mutno od peska i ljudi, zaneseno vetrom, dok je sunce pržilo i samo je takvo, celo, i lepo. Inače bismo radije birali kadu.
Godinama su me učili da od ljudi krijem bol, tugu, bes, osetljivost, pa čak i privrženost, što bi možda, u datom kontekstu i ovde bio višak informacija, jer ime teksta nalaže štogod drugo. Onda se sav taj nataloženi mulj kao bujica slio u moje redove. Neki su plakali čitajući ih, neki su ih smatrali prljavim, ali ti su se redovi redjali u jedan most koji prelazi preko praznine izmedju mene i sveta. Samo pišući zatalasam, zalelujam i ne uplašim se da će se neko udaviti u mom mulju. Nema to toliko veze sa publikom, koliko sa potrebom da se čovek pokaže ceo.
More sa muljem i talasima, čovek sa suzama u očima, čovek sa stisnutom pesnicom, čovek sam i čovek zajedno.
More kome se raduješ cele godine, čovek pred kojim srce zadrhti. Celi, lepi, ružni, prljavi i čisti.
Dušom se čitaju cele knjige, tek očima i razumom citati.
Dušom se voli celi čovek, sve manje od toga je trgovina.
Dušom se piše nekonkretno, ostalo je birokratija.
Zato biram da pišem, i prljavo i čisto, i lepo i ružno, crno i raznobojno, razliveno suzama, umazano karminom i lakom za nokte...i drvce po drvce gradim svoj most...ako vas zapljusne talas, to je most postao naš.

Komentari

 1. Хеј Ненси Поздрав само пиши..овако и онако умотаћеш нас у свој лични природни свет, који итекако треба да наиђе топлом бујицом да прија укусом и мирисом, да је сав плима, да зађе и да се роди баш тим твојим мудростима провученим између редова.

  скоро се сам обмотах лепотом једне песме и поделих је у прозу са свима вама на овом блогу, уживао сам у томе, и мене су учили да скривам осећања и све набројано код тебе, али некако нисам умео ни желео то, пустио сам да моја река тече ка мору...

  Стварно је леп и пријатан пост и мудролије на крају

  Autor krilaandjela — 23 Avg 2017, 00:18

 2. Hvala mnogo na čitanju i komentaru.

  Autor nensi888 — 23 Avg 2017, 13:58

 3. That is so good to say all the emotions that you have inside and share it with God. He is almighty and can help you.

  Autor scholarship essay writing service - pen essays — 06 Sep 2017, 15:48

 4. Zasto ne pises vise? Ceo mesec bez i jednog posta... Falis

  Autor MILA — 24 Sep 2017, 07:52

 5. Pessimistic, I scrolled a bunch of quotes and realized that this could be too specific.

  Autor best writing service — 12 Okt 2017, 06:48


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs